Tips inför Göteborgsvarvet

Dom här tipsen kanske kommer lite sent, med tanke på att jag skriver dem tre dagar innan varvet, men om någon läser dem får jag uppdatera tills nästa år. Tipsen är först och främst riktade till nybörjare, inte för er som vill sätta pers och har sprungit mycket förr.

Ok, tänk på att varvet är 2,1 mil, det är långt. Det går inte att jämföra med en mil. Den största skillnaden är att det kommer att börja göra ont efter 1,3 mil ca. När du tränar inför varvet är fart inte så viktigt, det är mycket viktigare att ha sprungit lång ett antal gånger och träna på att låta bli att gå, det stärker karaktären (och kanske annat också).

1. Ät som du brukar göra. Jag har testat att ändra frukost och lunch och det är inte bra, ät något du är van vid så att du vet att du mår bra, experimentera inte! Och ät inte för tätt inpå, lämna ett par timmar.

2. Drick inte för mycket. Alla är så supernojjiga om att dricka mycket… Det finns inget värre än att bli pissnödig under loppet, tro mig. Börja dricka när du blir törstig, inte innan.

3. Värm inte upp. Håll inte på och spring innan och bränn energi, det kommer ändå gå långsamt i början så du hinner ändå bli varm utan risk för skador.

4. Håll koll på pulsen (om du har pulsklocka). Är du van att springa med en puls på 160 så se till att du inte kommer över 150 första milen, detta är nog det viktigaste tipset! Själv brukar jag ligga mellan 160 och 170 och jag håller mig under 160.

5. Spring långsamt i uppförsbackarna och med kortare steg, då kan du nästan hålla samma puls. Det är pulsen som gör att man bränner onödig energi och i värsta fall får mjölksyra.

6. Låt dig inte dras med i någon annans tempo. Detta är svårt kan jag lova. Ibland får man lite hybris och tycker att jag kan minsann springa fortare än han/hon. Att följa med någon i ditt vanliga miltempo är döden och den brukar inträffa på väg upp mot Götaplatsen.

7. Kör på vilja sista kilometern. Det brukar gå med hög puls och lite vilja för nu är det snart slut.

Så även om det blir 2 tim, 2.30 eller 3 tim så är det helt ok och ett jädra bra jobb!!

Lycka till!!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *